Studio MDA

211 Central Park West

Central Park West

Residential, New York, 2006

New York | 2006

The reconfiguration of the apartment was conceived after a series of pattern studies of the living. The spaces had to be opened-up for their modern way of living but retain enough wall space since they are art collectors. This presented the main design challenge in the project. It was addressed by finding a balance between the two and by creating flexible spaces that could have different activities happening simultaneously. Natural light comes into the room indirectly from adjacent rooms to the East and West. The lines that the light creates when penetrating the room evolved into a pattern that was used to animate the ceiling. When the lines met, they created points that turned into peaks and valleys, making the pattern come to life in three dimensions.