Studio MDA

Aachen

Center for Advanced Mobility

School of Automotive Engineering, Aachen, 2014

Germany | 2014

The Centre of Advanced Mobility is a groundbreaking symbiosis between nature and technology, functionality and dynamic form, as it combines high-performance laboratories with the urban environment. Wind studies were used to develop the dynamic shape of the building which provides an optimal wind flow for the Aachen inner city and a maximization of ventilation for the Centre.

The challenge was to develop a new building with 50,000 total net area for the departments electrical & information engineering, mechanical engineering, and aerospace engineering for the University of Applied Science. The transparent design of the interior will allow for barrier-free visual communication. The combination of theory and pragmatism will facilitate integration between public and semi-public spaces and will stimulate intercultural and interdisciplinary collaboration. The Campus maximizes the use of green space and creates public and semi public recreation zones with a total of 7,500 sf. A campus ramp connects the large lecture hall in the lower level with the exterior. The forecourt creates a public living room that will augment the quality of urban space for students, professors and residents.